Wat u nog niet wist over Vlieland

door Rintsje Bosch

Wat u nog niet wist over Vlieland Wat u nog niet wist over Vlieland

In het verleden gebruikten piraten de plek waar nu Vlieland is als een veilige haven voor buitgemaakte sterke drank en wijn. Na jaren van stapelen doemde er een eiland op dat zich tegenwoordig Vlieland noemt. Zo luidt de mythe. Waarschijnlijker echter is dat er er een enorme overstroming in het noorden van Nederland nodig was om Vlieland te doen verschijnen. De Sint-Luciavloed van 1287 kostte het leven aan 80.000 mensen in de tegenwoordige provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het zorgde ervoor dat Texel en Vlieland los van het Friese vasteland kwamen te leggen. Hoorde het eerst bij Noord-Holland, is Vlieland sind 1942 een van de Friese waddeneilanden. De laatste spreekster van het Vlielands, Petronella de Boer-Zeylemaker, wie in 1993 op 107-jarige leeftijd stierf was de laatste spreker van dit dialect dat veel op Tessels lijkt

Op Vlieland mogen alleen auto’s met een ontheffing van de gemeente rijden. Daar Vlieland maar een dorp kent, is er ook maar een buslijn – Lijn 110. Deze bus rijdt van de Vliehors tot Camping Stortemelk. Sinds een jaar biedt Vlieland in het bewoonde deel en in gebieden met een zichtlijn naar de vuurtoren Vliefi aan. Uw powerkite selfies staan dus zo op uw Facebook pagina. En die vuurtoren die u daar ziet? Die stond eerst eigenlijk in IJmuiden, maar daar praten we natuurlijk niet over.

De zeeheld van Vlieland is zonder twijfel Willem de Vlamingh. Het was deze VOC ontdekkingsreiziger die down under de westkust van Australië in kaart bracht. De Vlamingh zag geen brood in Aboriginal land en liet het over aan de Engelsen. Nog een bekende inwoner was Liesbeth List, zij werd door haar moeder en stiefvader achter gelaten op Vlieland. En het is muziek dat ieder jaar weer gevierd wordt op Vlieland tijdens Into The Great Wide Open. Dit driedaagse festival trekt duizenden mensen naar het eiland en raakt altijd weer uitverkocht. Heeft u geen kaartje? Geen nood, u kunt in Podium Vlieland ook wel voor een Vliekeurtje terecht. Of win die fles Vlielandse Juttersbitter bij Paal 50!

Tags